Blog a kratomról és egyéb félreértett növényekről

Hódocska blogja

Hódocska blogja

Kezeljünk-e kratommal egészségügyi problémákat?

2020. május 13. - hodocska

Gyakran felmerül a címben látható kérdés a növénnyel kapcsolatosan. Sok helyen azt is leírják, hogy Délkelet-Ázsiában tradicionálisan fájdalomcsillapításra és hasfájásra is használták. Vajon érdemes-e a mi kis nyugatibb világunkban is ilyesmire használni?

Nem fogok hazudni, a kratomnak a feldobó, stimuláns hatása mellett van némi fájdalomcsillapító potenciálja is, ami akár ilyesmire is használhatóvá teheti. Ez a hatás mondjuk bizonyítottan inkább nagyobb dózisok mellett jelentkezik, amelynél már a csavaró hatás, az émelyítő mellékhatás is erősen beköszön.

Adjam-e tehát mamának, papának láb-, csípő-, gerincfájásra, alkalmazzam-e öngyógyításra? 

Az előző, kratom összefoglalós írásomban: [Félreértések a kratom nevű növénnyel kapcsolatban] többször is kifejtettem, hogy a kratom hazánkban nem forgalmazható emberi fogyasztásra, gyógyszerként és gyógyhatású szerként pedig pláne nem. (Szerencsére ezt az a néhány forgalmazó a hazai piacon be is tartja).

Annak, hogy ez így van, van néhány jól belátható oka. Az egyik legfontosabb ezek közül, hogy ahhoz, hogy valamit hosszútávon, rendszeresen szedjünk, a relatíve nagy bevitt mennyiségek miatt, a lehető legbiztonságosabbnak kell lennie. A kratom esetében a tradicionális használat egy jó alap lehet ilyen szempontból, de a klinikai vizsgálatok kevés száma, a lehetséges mellékhatások felderítetlensége nem ellensúlyozható száz százalékig azzal, hogy pár száz évig valahol használta egy népcsoport. Nem tudhatjuk, kihatott-e az élethosszukra, az életminőségükre, felmerültek-e náluk esetleges rejtett krónikus problémák pl. májprobléma, stb.

A gyógyszerek, amiket terápiás célokra találtak ki, arra vizsgáltak több soron, hosszú engedélyeztetési eljárásokon mentek át, a hivatalos álláspont szerint nyilván sokkal alkalmasabbak terápiás, gyógyítási feladatokra. Nem is nagyon lehet mást használni. Persze egyre több ember szeretné otthon gyógyítani magát, főleg a kisebb problémákat, vagy azokat, amikre az orvostudománynak is ilyen-olyan kerülő megoldásai, tüneti kezelései vannak, de azért gondoljunk bele, ha holnaptól bárki, bármilyen növényt, vagy kezelési módszert betegségek kezelésére használhatna. Elég nagy káosz keletkezne.

Az USA-ban az opioid gyógyszer-függőségek házi kezelésére eléggé elterjedt a kratom használata. Ez már így elsőre sem hangzik túl jól: függőséget kezelni házi kísérletezéssel, de erre még rátettek a smartshop-ok az ilyen jellegű ajánlásaikkal, reklámjaikkal, a kratom youtuber-ek pedig feltették a pontot az i-re. Ebből egy olyan szerencsétlen helyzet alakult ki, hogy az FDA (Food and Drug Administration), mondjuk úgy, hogy az amrikai élelmiszer(ügyi) hivatal és a DEA (gondolom nem kell bemutatni) eléggé berágtak a kratomra és elkezdték a betiltási folyamatát. Biztosan meg lehetne vizsgálni, hogy erre mekkora ráhatása volt a gyógyszergyárak lobbijának, de én azt mondom, hogy az ő álláspontjuk is megérthető. Milliókat, milliárdokat költöttek gyógyszerek engedélyeztetésére (nyilván profit célzattal is), erre jön néhány hippi és azt javasolja, hogy az emberek kétes eredetű, ázsiából importált növényekkel önkezeljék magukat.
Belátható az ő igazuk is? Szerintem igen. Jobb elkerülni a felesleges háborúkat és békésen élni egymás mellet. A betegségekre gyógyszereket használunk, miután az orvos felírta azokat, a kratomot meg hétvégén a haverokkal kortyolgatjuk esetleg.

Amerikában amúgy van egy AKA (American Kratom Association) nevű szervezet, ami mindent megtesz a növény betiltásának elkerüléséért. Ez a törekvés az emberekkel együttműködve sok államban sikerre is vezetett.

A tanulság ebből szerintem nem a harc megvívása, hanem a dolgok rendjének belátása és az értelmes gondolkodás.

A bejegyzés trackback címe:

https://hodocskablogja.blog.hu/api/trackback/id/tr5915687208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása