Blog a kratomról és egyéb félreértett növényekről

Hódocska blogja

Hódocska blogja

Félreértések a kratom nevű növénnyel kapcsolatban

2020. május 11. - hodocska

Azért ragadtam billentyűzetet, mert mindennapossá vált az a jelenség, hogy az emberek éppen csak elolvasnak valamit egy szerről, növényről, módszerről, stb., máris készpénzként kezelik és rohannak a szociális médiába átgondolás és utánaolvasás nélkül továbbadni a mindenható tudást. Pontosan ezt látom a kratommal kapcsolatosan is.
Hogy magamról is mondjak valamit: nagyon érdekel a gyógynövények világa, a fitoterápia, a növényi hatóanyagok. Nem vagyok végzett szakember, de folyamatosan követem a fejleményeket ebben a témában. Nem mondanám, hogy a pszichoaktív/rekreációs herbákra fókuszálnék (mint oly sokan), de a kratomot jó pár éve, még unatkozó egyetemistaként volt szerencsém néhányszor kipróbálni, így a véleményem is hitelesebb.

A kratom eredetéről, történelméről, hatóanyagairól nagyon sok pontos, objektív leírást találni az interneten, ezért ezeket nem is nagyon fejtegetném, viszont a hatásáról és a rekreációs/terápiás jellegű felhasználásáról rengeteg a félreértés és a félinformáció. Ezzel az írással főként ezeket a félreértéseket szeretném eloszlatni, kijavítani a legjobb tudásom szerint.

 

1. A kratom nem drog

A bulvár jelleg miatt az emberek szeretnek hangzatos jelzőket használni még átlagos dolgokra is. Ez elég félrevezető. Vegyük a fekete teát. Fogsz egy teáskanálnyit, kiáztatod egy csészében és megiszod, gondolom ez nem számít drognak. Fokozzuk: ha több teáskanálnyi fekete teát ledarálsz egy kávédarálóval, majd leszűrés nélkül megiszod a port, az már drogozásnak számít? Gondolom, nem nagyon. Pedig garantált, hogy a pulzusod 100 fölé emelkedik tőle és jobbra-balra fogsz rohangálni, esetleg még egy kis róka is kiszalad.
A kratom esetében ugyanez a helyzet. Grammnyi mennyiségekkel többet kell letuszkolni magadba nagy küzdelem árán (a nyelőcsöved és a gyomrod is ellenkezik), hogy erős hatást tapasztalj, nem pedig néhány mg-ot téveszteni, mint a valódi kábítószerek esetén. Most ez alapján a kratom miért drog? Csak azért, mert nem olyan valami, amit több száz éve fogyasztanak itt az emberek (Európában nem, de Ázsiában igen)?

 

2. A kratom nem gyógyszer, de még csak nem is élelmiszer

Bár a kratom hatóanyagainak: mitraginin, stb. tulajdonítanak fájdalomcsillapító hatásokat, ami alkalmanként segíthet egy-egy kisebb fájdalom esetén, semmiképpen sem használnám terápiás szerként, vagy gyógyszerek helyettesítésére, hiszen sem gyógyszerként, sem táplálék kiegészítőként, de hazánkban még élelmiszerként sem forgalmazható. 
Gondolom egyértelmű, hogy ahhoz, hogy valami élelmiszerként, táplálékkiegészítőként forgalmazható legyen, ahhoz kétséget kizáróan meg kell bizonyosodnia az engedélyező hatóságoknak, hogy alkalmas erre a célra, utána pedig ki kell állnia a folyamatos ellenőrzések próbáját, amik egy élelmiszer esetén felmerülhetnek. Mivel ilyesmi nem történt meg, nagyon erősen megfontolandó az ilyen célú használata, főleg rendszeresen.
Azt gondolom nem is kell ecsetelnem, hogy egy gyógyszer hatóanyag engedélyeztetése milyen hosszú és összetett folyamat és milyen szigorú gyártási, tisztasági stb. előírásoknak kell megfelelniük ahhoz, hogy az emberek rendszeresen szedhessék őket. Érdemes ebben is egy összehasonlítást tenni, mielőtt kapkodni kezdenénk. A kratomot főként Indonéziából importálják.

 

3. A kratom nem kábítószer helyettesítő

Mindig égnek áll a hajam, amikor az internetes junkie-k ész nélkül ajánlgatnak pótlék szereket embereknek, de ami ennél is rosszabb, az a szakértelem, ahogy ezt teszik. Egyrészt miért kell egyáltalán mindig szétcsapnia magát az embernek valamivel, másrészt, ha már valami függőség kialakult, miért nem inkább egy jó szakembert ajánlunk?
Ha mégis a hatást szeretnénk boncolgatni: a kratom hatóanyagai opioid és stimuláns jellegűek (keverten), de semmiképpen sem hasonlítható erősségben sem a mák származékokhoz (ópiátok), sem a szintetikus opioidokhoz. Ez nem személyes tapasztalat, ezt külföldi fórumokon beszéltem olyan értelmes emberekkel, akik mindkét dolgot kipróbálták és van összehasonlítási alapjuk. Amit személyes tapasztalatként tudok mondani kizárólag a kratomot vizsgálva, hogy nagyobb dózisnál egy közepes erősségű csavaró + stimuláns hatás jelentkezik erős émelygéssel kombinálva, ami a csavarás elmúlása után hányásba, hányingerbe torkollhat. Nem feltétlen nevezném kellemes rekreációnak, inkább egy érdekességként merülhet fel kalandorok számára.
Kisebb dózisban a csavarás és az émelygés enyhébb, de a hatás is egy szedálós teaféleség szintjére csökken.

 

4. A kratom nem öl embereket

Az USA-ban a hatóságok és szabályozó szervek eléggé összeakasztották a bajszukat a kissé túltolt és olykor felelőtlen kratom népszerűsítő marketinget folytató kereskedőkkel. Ezért is történt, hogy kibányásztak pár tucat olyan halálesetet, amelyeknél a kratom hatóanyagait is megtalálták a delikvensek vérében, de nagyrészt elmondható, hogy ezeknél főleg a szerkombinációk okozták a halált. Pl. a kratom keverése alkohollal, szintetikus opioidokkal, nyugtatókkal nagyon nem ajánlott, mert felerősítheti azok hatását. Nem végeztem klinikai vizsgálatot, de már a hatás stimuláns komponense miatt sem gondolnám annyira veszélyesnek, mint ahogy beállítják, arról nem is beszélve, hogy nagy mennyiségű darabos levéltörmeléket kell megenni egy túladagoláshoz (10+ g, ne csináld!), ami nem csak hogy kellemetlen, de elég nagy valószínűséggel nem marad bent a gyomorban a hatás kiteljesedésig, hanem sugárban kijön felfele. A természetes hatóanyag miatt, meg mivel nem jól kivonatolható (nem nagyon működik kivont formában), viszonylag jól kimosható a gyomorból egy felmerülő toxikológiai túra esetén.

 

5. A kratom nem party szer

A szedáló és csavaró hatás miatt nem ajánlanám erre a célra, továbbá az esetleges émelygést sem javítja a zenére ugráls.

 

6. A kratom annyira okoz függőséget, mint bármi, amire rá akarsz függni 

Ha valakinek az az életcélja, hogy napi 20-50+g növényi törmeléket letömködjön magába, az valószínűsíthetően nem fog csodálkozni, ha kellemetlen hatások kopogtatnak nála. Garantálom, hogy az első ilyen félelmetes függőségi hatás a gyomorfekély lesz, mivel az ember gyomra nem levelek emésztésére lett megkomponálva, a második pedig egy ideges nyugtalanság, ami a hülyesége miatt tör rá. Szerintem kézenfekvő, hogy nem fogunk trainspottingos elvonási vonaglásokat látni miatta, hiszen sem a heroinnal sem a morfiummal, se semmi ilyennel nem említhető egy komolysági szinten. Szerencsére.

 

7. A kratom nem szívható el, nem lőhető be

Szerencsére a növényi hatóanyagainak a hatásossága nagyon erősen függ a levelek rostszerkezetétől és más, talán még nem azonosított hatóanyagoktól, ezért a kivonatok általában gyengék. A leírások alapján pedig cigibe csavarva, elszívva semmit nem csinál.

 

8. A kratom élelmiszer szintű tisztasága nem garantált

A növény általában olyan fejlődő országokból származik, mint Indonézia. Sem emiatt, sem nyomonkövetés és egyéb folyamatok hiánya miatt nem garantálható a tisztasága, kórokozó mentessége, stb. Nem állítom, hogy biztosan gondok vannak vele, de ennek az ellenkezője sem zárható ki, ezért is nem forgalmazzák emberi fogyasztásra.

 

9. A kratom nincs átitatva szintetikus hatóanyagokkal

Ezt is olvastam pár helyen. Egyértelműen valami félreértés. A kratomban természetes növényi hatóanyagok vannak, alapjáraton nincs átitatva semmivel.

 

10. A kratomot forgalmazó cégek nem kábítószer kereskedők

Csak egy-két cég foglalkozik ma Magyarországon kratom forgalmazással, ami a nehéz nagyker beszerezhetősége miatt van. Ezek közül az egyik egy közismertebb etnobotanikai kereskedő, akik különösen ügyelnek arra, hogy kizárólag 18 éven felülieknek adják el és elég erőteljesen tartózkodnak mindenfajta fogyasztásra vonatkozó tanácsadástól, vagy kábítószerekkel történő hasonlítgatástól. Érdemes leszögezni itt, hogy a kratom az nem a pult alól egy kis herbál potpurri kategória (nem is forgalmaznak semmi ilyesmit), mert egyszerűen nem az az erősségi, vagy veszélyességi szint és főként nem szintetikus. Beszéltem velük erről és számukra is nagyon szerencsétlen ez az állandó összemosás. 
Az emberek azt hiszik, hogy ha valaminek van egy kis hatása, nem cigi és nem alkohol, akkor az csak DROG lehet. Persze le kell szögezni, hogy az ő esetükben is érvényes a NEM EMBERI FOGYASZTÁSRA felirat.

 

11. 18 éven aluli ne kísérletezzen kratommal!

Mint írtam, nem élelmiszerként forgalmazzák, emiatt sem ilyen jellegű normák nincsenek rá, sem komolyabb klinikai tesztek nem állnak rendelkezésre, amit vele végeztek volna. Ha bármilyen esetleges egészségügyi kockázat felmerül vele kapcsolatban (elég akár a gyomorproblémákat tekinteni), az egy fiatal szervezetet súlyosabban fog érinteni.

 

12. TILOS kratom hatása alatt vezetni

A növény hatása szédülést és a reflexek csökkenését okozhatja, emiatt tilos vezetni, vagy munkagépet üzemeltetni a hatása alatt. Iszonyatos felelőtlenség bármilyen ilyen jellegű tevékenység.

 

Összegzés: ha valaki unatkozó, jobb esetben érdeklődő kalandor, akit ne adj Isten érdekelnek a növényi hatóanyagok és van három-nyolcezer forintja ilyen dolgok kipróbálására, az úgyis ki fogja próbálni, ennek ellenére én a rendszeres használatot nem javaslom és erősen mérlegelnék a NEM EMBERI FOGYASZTÁSRA felirat láttán. Ha halálos veszélyeket nem is, émelygést, hányingert, hányást biztosan tudok ígérni a kísérletező kedvűeknek.

Remélem megfelelően informatív volt az írásom, ami fenntartásokkal kezelendő, hiszen nem szakértői vélemény, csak személyes vélemény.

A bejegyzés trackback címe:

https://hodocskablogja.blog.hu/api/trackback/id/tr4315679184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Haemologin 2022.08.09. 22:10:23

"Bár a kratom hatóanyagainak: mitraginin, stb. tulajdonítanak fájdalomcsillapító hatásokat, ami alkalmanként segíthet egy-egy kisebb fájdalom esetén"

Jajjj ... próbáltad is vagy csak irogatsz a semmibe? Olyan brutális fájdalomcsillapító potenciál van benne, hogy nullára kiüt szinte minden fájdalmat és görcsöt, a legkomolyabb migrénektől a pusztulathalál mestruációs görcsökig.

Nagyon jó potencianövelő és igenis simán el lehet tőle élvezni.

Gyulladáscsökkentő hatása egészen kevés mennyiségben is elképesztően jól működik.

Nem partydrog? Francokat nem, kratom nélkül el sem megyek már semmilyen buliba. No offense, de látszik ,hogy semmit nem konyítasz az egész témához ugyanis 3 fő strain van - fehér, zöld és piros. Ezek közül egyedül a piros szedál, a többi euforizál és pörget, főleg a fehér. Edzésre tökéletes a fehér, irodai vagy kis mozgásigényű munkákra a zöld és alváshoz a piros.

Elképesztően hatásos keményebb drogokról való leszokáshoz, ezt nem is ecsetelem elég csak kettőnél többet kattintani az interneten a kratom szóra és belefulladsz az életmentő sztorikba.

Amúgy írtál sok jó dolgot is és jó, hogy alapvetően nem démonizálod mert nincs mit démonizálni benne a fizikai függőség kialakulásának veszélyét leszámítva, de ahhoz nagyon komoly mennyiséget kell fogyasztani és borzasztó felelőtlenség túlhasználni bármiféle tudatmódosítót, ezt is.

Moderált használat mellett a jelen tudás szerint ez egy kvázi csodaszer. Imádom, rengeteget segít egészen minimális kellemetlen mellékhatásokkal. Egyszer adagoltam túl (5g piros), az kellemetlen volt, de mivel alapból nagyon lenyugtatott így nem paráztam rá, megvártam míg elmúlik és kész. Egyéb kellemetlen élményem nem volt vele, minden egyéb alkalomért hálát adok az égnek, hogy létezik ez a növény. Bárki akinek mutattam el volt ájulva tőle, hogy mennyire jó cucc. Nincs még egy ilyen "drog" ami ennyire keveset ártana és ennyire sokat adna. 10-20 év aktív használat mellett sem számolnak be semmilyen komoly vagy kevésbé komoly egészségkárosodásról (nem, még a májat sem bassza tönkre mdoerált mennyiséget alkalmazva kivéve, ha eleve májelégtelenségben szenvedsz vagy egyéb májra káros gyógyszereket szedsz).
süti beállítások módosítása