Blog a kratomról és egyéb félreértett növényekről

Hódocska blogja

Hódocska blogja

A heroin, morfin és a kratom. Van bármi összefüggés?

2020. május 13. - hodocska

Az interneten elég általános viselkedés, hogy az emberek jó tanácsot, megoldást ajánlanak egy felmerülő problémára (ha épp nem rajtad töltik ki a frusztrációjukat). Ez az internetes junkie-k körében új színezetet kap és abban teljesedik ki, hogy folyamatosan minden cuccra alternatívákat, pótlékokat próbálnak ajánlani, nehogy véletlen józannak kelljen maradnod néhány percig. Ennek és némi féltudományos összemosó hatásnak esett áldozatául szegény kratom, ami miatt heroin és morfin pótlékként kezdik számontartani.

Mondom a logikát: ha a kratom az idegrendszerben az opioid receptorokra hat, akkor az olyan, mint az ismert opiátok, vagyis heroin. Ezzel az erővel mivel a tea COMT gátló, lassítja a monoaminok bomlását, ezért olyan, mint az amfetamin. Remélem tudtok követni! Már várom a szenzációs "Ölt a tea, a tökéletes amfetamin replika" témájú cikkeket.

Le kell szögeznem, hogy sosem fogyasztottam heroint, sem más opiátokat (a kratom az opioid), emiatt most az átlagemberek felsóhajtanak, a junkie-k lesajnálnak kicsit. Na sebaj. Végezzünk némi tudományos összehasonlítást!

Érdemes átgondolni, mi az, ami ennyire hírhedtté teszi ezt a két szert (heroin, morfin) és miért ódzkodunk tőlük annyira.


1. Küszöbdózis, Dózislépték

Átlagos dózisok (ezek nem ajánlások és nem pontos adatok! erowid.org adatai alapján)

Heroin: ~50-70mg (gyomorban)

Morfin: ~30mg (gyomorban)

Összehasonlításként: Kratom: ~3-5 gramm (gyomorban)

Hozzá szokták tenni, hogy egyénenként ez nagyon változó lehet. Én is hozzáteszem, de nem azért, mert narkózási tanácsokat szeretnék adni!

A lényeg, hogy mivel a heroin és a morfin tiszta hatóanyagok (fél szintetikus, természetes), ezért nagyon kicsi kell belőlük, hogy hassanak és még kisebb a különbség a normál dózis és a túladagolás (dózis) között. Sok túladagolás azért történik ezeknél, mert a fogyasztók mondjuk egy felütött szerhez vannak szokva, de aztán véletlen egy tisztábbat kapnak.

A kratom esetén akár 10grammnyi tévesztés is kellhet egy esetleges túl nagy adaghoz, ami még mindig nem annyira veszélyes, mint ugyanez a hatóanyagok esetén. (lejjebb kifejtem). Ez a nagyságrend már egy rosszabb konyhai mérleggel is menedzselhető.

 

2. Nazális és intravénás használat és elszívás

Mivel a heroin és a morfin tiszta hatóanyagok, ezért könnyen alkalmazhatóak velük ezek a fogyasztási módok. A kratom viszont szerencsére nem jól kivonatolható és elszívva nem nagyon hat, vagyis az egész növénytörmeléket el kell fogyasztani, hogy legyen valami. Ez ad egyfajta dózis biztonságot. Belőni meg egyértelműen nem lehet.

 

3. Légzésdepresszió hatás

Míg a stimulánsok túlhevítéssel, kiszárítással, szívinfarktussal ölnek, addig a szedáló szerek gyilkolási módszere a légzés leállítás. Míg erről rengeteg tanulmány áll rendelkezésre a klasszikus opiátok esetén, a kratom esetén nem nagyon történt ilyen vizsgálat. Egy megérzést tudok tolmácsolni: a kratom némi stimuláns hatással is bír az opioid hatások mellett, ami miatt ha el is lehet érni ezt a hatást, minden bizonnyal nagy dózis kell hozzá. Gondoljunk bele, hogy mennyivel könnyebb 20mg-ot téveszteni, mint mondjuk 5g kratom helyett 15-öt enni véletlen (szerintem ettek már páran ennyit és nem történt légzésleállás, de azért nem javaslom).

 

4. Felfutási idő

A tiszta hatóanyagok általában sokkal gyorsabban felszívódnak a gyomorból, mint a rostos szerkezeten belül találhatóak, ez hatványozottan igaz az intravénás, a nazális és az elszívós használatra. Míg a morfin és a heroin egy esetleges túladagolásánál már csak a Naloxon segíthet, addig egy kratom-os rosszullét esetén simán ott van még a gyomormosás esélye, hiszen a gyomorban lévő levélből szívódik fel a hatóanyag.

 

5. Eddigi halálesetek

Heroin és morfin használat során bekövetkező haláleseteket rengeteget találunk. Kratom esetén ez a szám mondhatni elenyésző. Amit mégis találni, az általában a kratom + szedatív gyógyszerek összekombinálásából ered. Ezért az ilyesmit nagyon ajánlatos elkerülni.

 

6. Függőség

Mindenkiben ott él a trainspottingos elvonós, szobás jelenet, ami a heroin fizikai elvonási tüneteit hivatott a néző felé vetíteni. Kratom esetén folyamatosak a viták ebben a témában, de nincs igazából egy jó felmérés sem róla. A beszámolók alapján azt lehet mondani, hogy közepes dózis esetén elenyésző, folyamatos túl nagy adag esetén viszont az abbahagyásánál előfordulhat egy fél-egy napos visszaállási állapot.

 

7. Abúzus, visszaélési potenciál

Miért isszuk a kávét? Mert felpörget, ébren tart, agyilag kitisztít bennünket, amikor fáradni kezdenénk, vagy csak úgy. Most ez vajon mennyire visszaélés a kávéval? Függők vagyunk? A kratomot eredetileg Délkelet Ázsiában ugyanerre a célra használták az ott élő emberek: a fáradtság leküzdésére. Nyilvánvalóan észrevették, hogy valamennyivel feldobottabbak tőle, esetleg többet tudnak dolgozni, ezért megszokták a használatát. Nélküle fáradtabbak lennének, kevesebbet bírnának.

A heroin és a morfin esetén ez max nagyon finom terápiás dózisban igaz (bár ott nem a stimuláns, hanem a fájdalom csillapító és a nyugtató hatás). Narkomán módban viszont nem hogy a munkából, de még az élet normális kerékvágásból is kiszakítják az embert és a kivont, tiszta hatóanyagok miatt sokkal könnyebb helytelenül használni őket, túladagolni, vagy popkultúrális elvárásoknak megfelelni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hodocskablogja.blog.hu/api/trackback/id/tr915687298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása